O KLUBU

Plivački klub "Velež" osnovan je 1952. godine. Od osnivanja pa do danas kroz klub je prošlo na desetine hiljada djece, od kojih je dosta njih izašlo kao vrhunski sportaši i kao takvi ovaj grad predstavili u najboljem svjetlu svuda po svijetu. Svima nama je jasno šta znači baviti se sportom, a to podrazumijeva voditi zdrav i uredan život, stvarati radne navike, razvijati takmičarski duh i jačati samopouzdanje.

 

Dokumenti:

Članstvom u PK Velež djeci se daje mogućnost da se druže, putuju i upoznaju plivače i kulturu drugih gradova van naše države. Svaka generacija je podarila našem gradu bar po jednog ili dva državna prvaka u ovom sportu. Naši plivači i plivačice čak i na međunarodnim mitinzima postižu vrhunske rezultate, čemu svjedoče brojne medalje i priznanja. Na ideju o osnivanju i uz podršku gradskih otaca i drugih ljubitelja sporta je došao Žarko Govedarica.

Nakon dozvole za korištenje vojnih bazena u Sjevernom logoru, 1. jula 1952. godine je održan prvi trening plivača. Taj dan se od tada slavi kao dan početka plivačkog sporta u Mostaru i dan osnivanja Plivačkog kluba „Velež“. Ulazilo se u Logor sa posebnim dozvolama dva puta dnevno. Brzo se pročuo glas i plivača je svakim danom bivalo sve više, a marljivim radom i sve boljih rezultata.

Na prvo takmičenje, Republičko prvenstvo u Brčkom, se krenulo već sljedeće godine. Već su se pokazivali rezultati marljivog rada, osvojio se prvi pehar za ekipno treće mjesto. Nastavlja se sa radom sa još više žara i samopouzdanja. Na prvenstvu u Sarajevu, tadašnji delegat Plivačkog saveza Jugoslavije Božo Grkinić, daje svoje stručno mišljenje i ocjenu, da po sistemu rada, aktivnosti i već nakon tako kratkog vremena, zapaženim rezultatima, „Velež“ i Mostar imaju sve predispozicije, da postanu glavni plivački centar u Bosni i Hercegovini. I od tada „Velež“ počinje svojim rezultatima rapidno da se penje prema vrhu i tako dvadesetak godina nosi primat najboljeg plivačkog kluba u Bosni i Hercegovini.

Kroz klub je prošlo na desetine stotina, zajedno sa Školom plivanja, hiljada plivača. Iz te mase se vinulo više dobrih plivača, prvaka Republike Jugoslavije, članova reprezentacije, koji su dostojno predstavljali svoj klub, grad i Republiku širom Jugoslavije, Evrope i svijeta. U 1964. godini je počela da radi Škola plivanja, tada jedinstvena na području Jugoslavije. Plivanje je postalo obavezan predmet za sve gradske i prigradske osnovne škole. Obučeno je na hiljade djece. Zasluženo je nagrađena prvom Majskom nagradom republike BiH. Plivački klub "Velež" je imao pauzu u radu za vrijeme i poslije rata u BiH. Plivački klub je reaktiviran 2001. godine od strane Marine Balić. Kao i mnogi sportski klubovi, veoma teško egzistiramo. Uglavnom se finansiramo od pomoći roditelja i donacijama ljubitelja sporta. Uprkos teškoj finansijskoj situaciji, djecu i njihovo zdravlje stavljamo na prvo mjesto. Veliki je broj prijatelja i sponzora kluba koji su pomogli nakon rata da se ovaj klub ne ugasi i pored činjenice da u gradu na Neretvi postoji u zadnje vrijeme više klubova, ali i dalje Plivački klub „Velež“ je i dalje u samom vrhu plivanja u Bosni i Hercegovini.

STATISTIKA I NEKE VAŽNE ČINJENICE

71

GODINA OD OSNIVANJA KLUBA

1500+

OSVOJENIH MEDALJA

9900+

DJECE PROŠLO KROZ ŠKOLU

70+

MITINGA I MANIFESTACIJA

ŽELITE NAUČITI PLIVATI?

Onda ste na pravom mjestu! PRIJAVITE SE ODMAH I NAUČITE TEHNIKE PLIVANJA

Pratite nas na Facebook-u

>4000

Pratite nas na Instagram-u

>200
TOP